Hej Emilia

måndag, 23 juli, 2018.
Emilia Bergmark var en av två examinatorer när åk 2 redovisade sina examensprojekt innan sommarlovet. Nu kommer hon tillbaka när vi ska ha årskursintegrerade workshops i samband med skolstart för att alla nya och gamla elever ska lära känna varandra och känna sig riktigt pep inför det nya skolåret. Flera av de lärare vi bjuder in har en internationell bakgrund. Läs om Emilias här!
Jag gillar objekt, och jag gillar att tänka på hur objekt bär på historier, och hur vi använder objekt till att berätta historier. Jag är konstnär och arbetar med installationer i vilka jag kombinerar text, bild, tal, video och objekt till rumsliga miljöer. Mitt senaste verk heter ‘Heaven and Earth’ och är en rumslig installation som kretsar kring protagonisten ‘9091’ – en talande tekanna som arbetar med att servera te i ett livsstilscafé i yttre rymden. Hon håller en längre monolog om sin frustration över att känna sig instrumentaliserad, om sina jordiska drömmar och sina grusade förhoppningar om att göra konst.
Jag gick själv på Österlenskolan i början av min utbildning som konstnär, och jag hade ett fantastiskt år av intensivt lärande och görande i Simrishamn och därför tycker jag att det är extra roligt att komma tillbaks till Österlenskolan som lärare. Dessutom älskar jag att prata om konst och design och tänka tillsammans med andra om hur man kan arbeta med det och hur man kan lära sig av sitt arbete. Jag har gett workshops i konst och design på olika skolor och universitet, tillexempel ESAD i Portugal, Krabbesholm i Danmark och ENSBA i Lyon. På konstakademiet var jag med och startade och drev den elevdrivna undervisningsplattformen Forum och år 2013 var jag med och drev projektet School of the Damned i London. Efter mitt år på Österlenskolan tog jag min BA i Grafisk Design på Gerrit Rietveld Academien i Amsterdam och nu senast har jag tagit min MA i skulptur på Kungliga Konstakademien i Köpenhamn.
Här är lite dokumentation av mitt examensprojekt:
Och här är en podcast där jag talar lite mer om bakgrunden till projektet.
Afgang-2018_Kunsthal-Charlottenborg_press_022_Emilia-Bergmark_Photo-by-David-Stjernholm-768x934