Blogg /

Hej Kim

onsdag, 17 maj, 2017.

Kim gjorde allt annat än konst när hon en dag bestämde sig för att det fick vara nog, och sökte till Österlenskolan. Nu har hon en BA i konst från Konsthögskolan Valand, ett år med dokumentärfilm på Biskops Arnö, och flera spännande utbytesperioder utomlands.

Titta på en work-in-progresss film här!

Kim berättar:

Jag gick på Österlenskolan  2011-2013. Jag var då 33 år, bodde i Malmö, och hade haft ett långt brejk från allt konstrelaterat ,men bestämt mig för att börja om och att satsa 100%. En förberedande konstskola kändes som en perfekt start på nystarten. Jag ville vara kvar i Skåne och hade varit på Öppet hus på Österlenskolan några år tidigare. Jag vet inte hur det kom sig men jag kommer ihåg att det som stannade hos mig var att det hade varit en bra stämning den där dagen. Det verkade också vara ett bra upplägg med både konst och design första året och att sedan kunna välja en riktning andra året. När jag sedan gick på skolan på hösten kände jag att det var rätt val. Det handlade om att ha tiden att göra detta på heltid, att jag hamnat i en så bra klass där flera personer än idag tillhör mina närmaste vänner, och miljön i Simrishamn; att kunna gå in i sin egen bubbla. Under sista terminen i 1an var jag säker på att det var konst jag skulle rikta in mig på i 2an, och jag började alltmer arbeta med video. I 2an gjorde vi också en resa tillsammans till Egypten som jag tror gjorde ett starkt avtryck i oss alla. Det var under arabiska våren under en period då det var lite lugnare, och vi träffade konstnärer och högskolestudenter som arbetade i en helt annan kontext än oss.

Att söka konsthögskola var självklart för mig, det var detta jag ville fortsätta utbilda mig i och det var som konstnär jag såg min framtid. Till min stora glädje kom jag in på den utbildning jag helst ville, Fri konst på Akademin Valand i Göteborg, och jag tog examen därifrån förra våren. Där fick jag också möjligheten att göra ett utbyte till ett universitet i Montreal, Kanada. De här åren arbetade jag med olika medier men den rörliga bilden slöt cirkeln. Efter kandidatprogrammet i fri konst ville jag utveckla mig inom rörlig bild genom att plugga film. Senaste året har jag gått ett projektår i dokumentärfilm på Biskops Arnös Folkhögskola. Hela hösten har jag filmat vad som kommer bli en kortfilm. Under våren har jag lärt mig hur jag ska kunna ta den här filmen vidare vilket har lett till att jag har startat eget företag för att helt enkelt kunna producera min egna film. Nu sitter jag mitt i ansökningar om filmproduktionstöd och jag hoppas det kommer resultera i en film som kan ses på olika plattformar i Sverige och på filmfestivaler i världen. I höst kommer jag resa till New Mexico/Utah för research och påbörjan av ett nytt projekt, det ser jag fram emot just nu!

Om man går i tankarna att konst är något man av olika anledningar vill prova, vare sig att man vill jobba som konstnär, att det kan stärka en som person eller vad det än kan vara, tror jag att alla människor skulle behöva ett eller två år på Österlenskolan! Det är år man alltid kommer ha glädje av och bära med sig, oavsett vart man tar vägen efter.

DSC_0670 copy

Kommentera gärna!