Hej Rebecka!

tisdag, 23 maj, 2017.

Rebecka Hult Lamberger gick endast det första året på Österlenskolan, sedan visste hon vad hon skulle göra! Det blev textil, först på Steneby, och nu på Textilhögskolan i Borås.

Jag gick första året på Österlenskolan för konst och design 2014-2015. Året innan hade jag hoppat av en utbildning som grafisk formgivare. Jag kände att det inte alls var lika kreativt att skapa på datorn som med händerna. Då jag kände att jag inte var klar med mitt kreativa utforskande började jag kolla efter utbildningar. Eftersom jag tidigare gått på en folkhögskola där inriktningen var måleri, ville jag gå en utbildning där man fick hålla på med allt från konst till design. Det var på Instagram jag kom i kontakt med skolan första gången. Det var en elev som gick på skolan då som hade taggat skolan i en bild. Jag hade aldrig tidigare hört talas om skolan, men blev nyfiken och gick in på hemsidan. Av hemsidan fick jag ett mycket bra och proffsigt intryck. Det kändes som att någon hade lagt ner tid på den till skillnad från andra skolor och detta gav ett mycket positivt intryck. Att skolan såg ut att ligga på en så mysig plats och att skolan var ganska liten var även bidragande faktorer att jag valde Österlenskolan.

Mitt år på skolan var mycket givande. Kunskap jag fick där bär jag med mig idag i min fortsatta utbildning och resten av livet. På skolan fanns det plats att inspireras och inspirera andra – ett ställe där man kunde byta kunskap med varandra, såväl lärare som elever. Jag uppfattade tiden som ganska kravlös. Man fick tid till att undersöka och vara nyfiken på nya tekniker och material. Det fanns tid till reflektion och fördjupning.

Då skolan inte har så många elever kunde man verkligen utnyttja lokalerna och utrustningen som finns. Min bästa plats på skolan var våning tre och Boels tryckbord. De är guld värda! De kan jag verkligen sakna ibland!

Eftersom jag efter ett år på Österlenskolan visste att jag ville inrikta mig mer på textil valde jag att bara gå år 1. Året därpå gick jag på Stenebyskolan med inriktning textil. Det var också ett mycket utvecklande och givande år som ledde mig dit jag är idag. Jag går på Textilhögskolan där jag läser första året på textildesignprogrammet. Det här är verkligen rätt plats för mig. Utbildningen är väldigt processbaserad och man får tillfälle att undersöka och experimentera mycket med många olika material och textila tekniker. Skolans lokaler och utrustning är helt fantastiska. Det var lite som att komma till himmelriket när man började här när man är en mönsternörd som jag.

Att läsa konst och design i ett eller två år är givande på så många olika plan. Man utvecklas inte bara kreativt utan man växer även som person. Du lär känna dig själv på ett helt annat sätt än tidigare. Det är så mycket mer än bara det man skapar. Även om  man kanske inte ser en framtid inom just konst och design och har tänkt söka vidare till konsthögskolor osv förlorar man ingenting på att söka. Se det bara som några roliga år i livet där du får skapa fritt och leka med din kreativitet.