Höstterminen 2019

fredag, 29 november, 2019.

Vi använder vårt Instagramkonto för uppdateringar. Så kolla länken i kolumnen här bredvid. Men vilken höst vi haft!! Våra studenter kommer från hela landet med olika kunskaper, erfarenheter, bakgrund, etnicitet, könsidentitet och mål med sina studier här. Det skapar en otroligt dynamisk plats att arbeta på. Vi kollar mycket samtidskonst både genom presentationer på skolan och genom besök på internationella konstinstitutioner runt om på Österlen och i Malmö/Köpenhamn som bara ligger en kort tågresa bort. I mötet med naturen uppstår en stark kontrast som ger nya idéer och mentalt space att utveckla sitt eget språk. En annan fördel här är att det är lätt att hitta bostad, lätt att hitta arbetsro. Skolan ligger i hamnen i Simrishamn. Alla har tillgång till sina ateljéer 24•7 vilket skapar mycket gemenskap och livslånga nätverk.

Åk 1 har under hösten haft delkurser i teckning, animation, måleri grund + fortsättning, fotografi och terminen avslutas med grafisk design. I kurserna ingår också teori. Konst och design är olika språk och alla behöver insikt om hur de kan användas för att kunna utvecklas till egna uttryck. Du blir friare i ditt skapande när du har många verktyg.

Åk 2 som en förövrigt kan söka direkt till om du gått ett förberedande år någon annan stans – har under samma period haft ljudkonst, fri konst, konst & kontext, egna undersökningar, text och självorganisering. Vi har besökt Malmö och Köpenhamns Konsthögskola, varit på HDK/Valand på öppet hus. Och sett mycket konst som sagt. Nu avslutas terminen med omvärldsorientering i kulturproduktion, offentlig utsmyckning och hur gallerivärlden fungerar. Dessutom producerar 2:an en egen katalog och presenterar sina egna undersökningar för åk 1 och i januari för allmänheten i ett självorganiserat pop up event i Lund. Detta är en längre övning i att tänka om sitt arbete som inledningen på sin fortsatta praktik.

Alla som undervisar här är nu aktuella konstnärer eller designers. Under fliken lärare här bredvid, kan du se vilka som undervisar detta läsår. Alla delar frikostigt med sig av sina kunskaper, sina egna referenser och sina relationer med det fält de själva ingår i.