Aktuellt /

Roliga utmaningar!

måndag, 22 januari, 2018.

Vi har inlett läsåret 2018 i årskurs 1 med en Designkurs för Anne Nilsson (som bland annat designar produkter för Ikea). Syftet är att förstå vad som kännetecknar design och vilka krav det ståller på form/funktionalitet/estetik/material och utförande.

Utmaningarna är lekfulla men exakta, personliga men riktade. Det är inte helt lätt att byta tänk från konst till design. Ibland överlappar de varandra. Men det stora skillnaden är: i konsten utgår man från sina egna frågor och försöker formulera dem visuellt, medan design går ut på att hitta lösningar på vardagliga eller andra behov. I årets kurs med Anne har alla bl a fått göra personliga kannor i papper och lampor i trä. Det blir superfina resultat och viktiga erfarenheter!

I morgon börjar kursen Textiltryck med Sofia Enbom textildesigner. Mer om det senare.

Årskurs 2 har startat upp blocket Idégestaltning med Caroline Mårtensson (som själv jobbar med mötet mellan konst och miljöfrågor). Under kursen ska alla pröva att utvidga sina egna projekt och samtidigt fördjupa dem på sätt som skapar större medvetenhet om det egna visuella språket. För nu har det stora racet inför ansökningarna till Konsthögskolorna börjat. Det gäller att få ihop toppenbra ansökningar. 1 mars är en sådan sharp deadline. Så nu får alla all hjälp man kan behöva för att de ska bli så bra de bara kan. På fredagar fortsätter ateljésamtalen med olika konstnärer.

Linda Fagerström våran konstteorilärare (som är docent i konstvetenskap och som undervisar på div universitet samtidigt som hon skriver konstkritik i olika dagstidningar, hörs i P1 och skriver böcker) har också börjat sin konsteorikurs som återkommer under hela våren. Dessutom ska åk 2 lära sig skriva Artist Statements och personliga brev i hennes Textkurs som börjar i morgon.

Fullt ös alltså!

kannor

lampa eskil Majas lampa

Kommentera gärna!