Sommarkurser

Vill du också möta några av våra lärare? Ge dig själv en konstkurs i present! Kurserna rymmer både dig med och utan förkunskaper.

Säkra din plats genom att maila kurs, ditt namn och kontaktuppgifter till info@osterlenskolan.com Swisha 1000 Sek i förskottsbetalning till 1231568740 eller på BG 5956-0136. Glöm inte avsändarnamn. Max 10 platser per kurs, så först till kvarn. Välkomna!

Sista anmälningsdag den 27 maj.

Österlenskolan ligger mitt i hamnen i Simrishamn i ett vackert gammalt sädesmagasin. Här finns gott om matställen och boende men vänta inte för länge.

Är du nyfiken på vår ordinarie verksamhet? Vi har funnits sedan 1995 och är en statsfinasierad högskoleförberedande Konst & Kulturutbildning med studenter från hela Sverige.
instagram: osterlenskolan

 

Per

Det narrativa måleriet

med Per Mølgaard 27/6-1/7 (hela dagar)

I denna intensivkurs i samtida måleri, är utgångspunkten ett måleri som vill mycket och har mycket på hjärtat. Ibland vill man så mycket, men har svårt att hitta en form som är intressant. Eller tvärtom…du behärskar redan måleriet, men vet inte vad du ska måla? Genom intensivt arbete, individuell handledning och bildgenomgångar utvecklas ditt måleri, både till form och innehåll. Kursen inleds med en snabb uppstartsuppgift: Detta är mitt rum, mitt konkreta eller mentala rum. Varje morgon startar vi med en kort bildföreläsning av målare i samtidskonsten som inspiration för dagens arbeta. Vi avslutar med en festlig kollektiv bildgenomgång. Vi använder inte organiska lösningsmedel. Ta med penslar och egen färg antingen akrylfärg eller vattenlöslig oljefärg som t.ex Artisan. Vi tillhandahåller underlag.

Kostnad 3800 sek

Per Mølgaard arbetar med narrativt måleri och har sin bakgrund i Danmark där han är utbildad på det Kongelige Danske Kunstakademi. Han representeras av Galleri Leger i Malmö. www.galerie-leger.se/konstnarer

 

stockman_180326

Samarbete och slump som designverktyg

med Anders Stockman 28/6-1/7 (från lunch till lunch)

Kan samarbete i sig självt vara det tongivande designverktyget i en grafisk formgivningsprocess? Kan slumpen? Med hjälp av ett antal givna parametrar kommer vi under workshopens gång att pröva just detta. Först skapar vi beståndsdelarna (text och bild) som vi sedan sammanfogar och på ett eller annat sätt, publicerar!! Material ingår.

Kostnad 3400 sek

Anders Stockman är grafisk designer utbildad på London College of Communication och Central Saint Martins. Tillsammans med Mathew Whittington driver han designstudion och förlagsprojektet VARV VARV med bas i Malmö och London. VARV VARV arbetar med grafisk design, digital design och art direction för stora och små uppdragsgivare och bedriver simultant ett slags utforskande förlagsverksamhet. www.varvvarv.eu

 

Precious Trash Workshop

Precious Trash

med Johanna Törnqvist 3-6/7 (från lunch till lunch)

I denna workshop förädlar vi våra sopor och skapar av vårt skräp. Vi återanvänder plastpåsar, chipspåsar, kaffepåsar, skumplats, packband, snören, presentband, virkade dukar mm. Vi ser möjligheterna med material som annars saknar värde. Under kursen varvas inspirerande föredrag med genomgångar av olika skräpmaterial och hur de kan bearbetas med hjälp av olika textila tekniker. Vi kommer framför allt att arbeta med symaskin, med möjlighet att prova även andra textila tekniker. som att vecka i plast, stryka i plast och nät, virka i T-shirt och andra oväntade material, återanvända kasserade kläder osv. Du kommer att få några styrda uppgifter den första dagen för att prova på olika tekniker. Därefter bygger kursen på eget arbete där du med vägledning av läraren har möjlighet att fördjupa dig i och realisera ditt eget återbruksprojekt! Material ingår men ta gärna med något eget.

Kostnad 3200 sek

Johanna Törnqvist arbetar med slöjd, mode och återbruk. Hon utgår från återbrukat textilt material och förpackningsmaterial i plast och använder i sitt arbete skräp från sin egen, sin familjs och sina vänners dagliga konsumtion. Genom att blanda traditionellt hantverk med oväntade material förädlar hon skräpet och vill med sitt arbete väcka frågor om konsumtion och hållbarhet. Johanna Törnqvist är utbildad i mode och textil på Studio Berçot i Paris. www.johannatornqvist.com

 

sonia

Den samtida konsten

med Sonia Hedstrand 9-12/7 (från lunch till lunch)

Verkar den samtida och moderna konsten obegriplig eller rent av provocerande? Är du en av dem som tänker att ”det där kunde en ju gjort själv”? Längtar du efter att mingla på gallerirunda och kunna nicka initierat åt konstnärernas senaste påhitt? Gå en crash course på fyra intensiva dagar i det moderna och samtida konstbegreppets utveckl- ing! Österlenskolan erbjuder en genväg in i konstvärlden genom denna infotainmentkurs, där konstens utveckling sätts i sammanhang av samhällets historiska, politiska och tekniska utveckling, med mycket känslor, allmänbildning och skratt. Med hjälp av hundratals bildexempel och övergripande förklaringar av historiska skeenden förklaras det västerländska konstbegreppets utveckling från 1800-talet till i dag, i en kunnigt och kärleksfullt men samtidigt befriande respektlöst ljus. Kursen öppnar dörren till det slutna konstrummet, blottar de hemliga koderna och ger deltagarna självförtroende att våga tänka, känna, tycka och diskutera konsten!

Kostnad 2800 sek

Sonia Hedstrand har tjugo års erfarenhet från olika positioner på konstfältet. Arbetar med video, foto, text och performance. Deltar i flera konstnärsdrivna samarbeten som Dryckesbröderna, Osäkerhetsprincipen och 0s+1s Collective, som alla på olika sätt ifrågasätter normer inom dagens konstvärld. Alumn från Whitney Independent Study Program, New York. Magister i fri konst från Kungl. Konsthögskolan, Stockholm, samt med många års universitetsstudier i konstvetenskap, filmvetenskap, litteraturvetenskap, konstteori, filosofi mm i bagaget. www.soniahedstrand.se

 

medusa

Geologiska och organiska former i gips 

med Emilia Bergmark 11-15 juli (från lunch till lunch)

Med gips går det både att kopiera former och att skulptera på frihand. Kursen ger en introduktion till skulptur genom att arbeta handfast med materialet gips och introducerar grundläggande tekniker som avgjutning, reliefgjutning och förlorad form. Så som Medusas blick förvandlade sjöväxterna till korall kommer vi att utgå från organiska och geologiska former och återskapa dem i gips. Vi kommer att spendera två till tre dagar utomhus, på stranden och på klipporna i området kring Simrishamn och arbetar med materialen som finns på plats för att gjuta reliefer, förlorad form med funna objekt samt grävda former i sand. Med dessa utvecklade formexperiment kan vi sedan arbeta vidare inomhus eller prova tekniker som att modellera med blött gips, hugga i gips samt stöpa gips i textilformer. Material ingår.

Kostnad 3800 sek

Emilia Bergmark bor och arbetar i Köpenhamn. Hennes installationer utgår från fenomenologiska observationer av vardagen och tar formen av visuella anekdoter så som objekt, bilder, text och video. Emilia har studerat på Gerrit Rietveld Academien i Amsterdam och Den Kongelige Kunstakademie i Köpenhamn.

 

beata

Staden allas vårt vardagsrum

med Beata Hemer 12-15/7 (från lunch till lunch)

En praktisk undersökande workshop om stadsrum och rum för gemenskaper, där vi utforskar alternativ till privatisering och uppdelning av det som är allas vardagsrum. Vad är synligt, vad är osynligt? Vem har rätt till staden! Finns glömda eller gömda platser? Workshopen fungerar som ett forum för diskussioner och tar avstamp i en utmaning som du identifierar och vill undersöka genom olika former av kartläggning och fältstudier. Därefter utvecklar du ett förslag på hur man kan angripa och belysa detta – en bänk, en skylt, en aktion, en vandring…ett nytt perspektiv! Kursen kan ses som en intensiv introduktion till hur arkitektur kan vara aktivistisk, och hur en analys av en situation/plats kan omsättas till handling. Material ingår.

Kostnad 3400 sek

Beata Hemer är utbildad på Arkitektskolan i Köpenhamn samt på Konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar med teori i form av essäer och kartor – som en del av en politisk aktivism, och för att bättre förstå och synliggöra världen som omger oss. Hon arbetar också med konkreta byggprojekt. Just nu ritar och bygger hon ett hus i Köpenhamn, arbetet organiseras i form av bygg-workshops, vilket gör processen till en pedagogisk plattform. www.beatahemer.com

 

Sofi

Bild blir till bild

med Sofi Lardner Häggström 18-21/7 (3,5 dagar)

Utifrån egna fotografier och äldre måleri skapar vi nya bilder. Med akvarellen och gouachen som medium skapar vi parafraser och gör egna tolkningar av kända konstverk. Genom collage och montage låter vi också ett mer abstrakt formspråk ta plats. Vi går igenom material, bildbygge och lite färglära. Under kursen kommer vi ha en inspirerande bildvisning där vi tittar på konstnärer och deras måleri. Lärarledda uppgifter alterneras med uppgifter under handledning där du arbetar mer fritt och hittar din egen ingång och intresse. I slutet av kursen har vi en genomgång och diskussion. Material tar du med.

Kostnad 3200 sek

Sofi Lardner Häggström är utbildad vid Pernbys målarskola i Stockholm och Konsthögskolan Valand i Göteborg. Sofi arbetar med måleri och video. Abstrakta bilder varvas med mer figurativa där det oftast finns en historisk förankring bakom verken. www.lardnerhaggstrom.se

 

Sofiamarmorering1

Grafik och pappersmarmorering

med Sofia Enbom 18-21/7 (3,5 dagar)

Gör din egen Artist Book! Lär dig marmorera papper samt trycka monotypier och enklare torrnålsgravyrer med hjälp av grafikpress. Det färdiga pappret och de grafiska bladen omvandlar vi till handbundna artist’s books. Material ingår.

Kostnad 3800 sek

Sofia Enbom är formgivare med rötterna i Finland. Hon är utbildad på Konstfack och har en Magisterexamen i Textil. Sofias arbete rör sig i olika mönstervärldar. Genom den naiva känslan i hennes berättande bilder vill hon förmedla lekfullhet. Sofia arbetar med illustrationer, broderi och textiltryck samt undervisar och är verksam som konstpedagog. www.sofiaenbom.net

 

stephanie

Screentryck på papper och textil

med Johanna Schartau 24-27/7 (från lunch till lunch)

Med hjälp av färg, schabloner och övertryck skapar vi bilder med temat havet och ljuset, dina sommardagar och nätter. Vi använder öppna ramar och klippta schabloner. I kursen ingår färg och standard papper, vill du trycka på finare konstpapper och textil tar du med det själv.

Kostnad 3400 sek

Johanna Schartau är utbildad på Konstfack i textil konst och på Konsthögskolan grafik och video. Har tidigare gjort handtryckt metervara för Inno Artek och Lammhult, numera arbetar hon mest med screentryck på papper ofta i kombination med glicétryck. Hon är medlem i Grafiska Sällskapet i Stockholm och KKV grafik i Malmö. Johanna är också filmare. www.johannaschartau.se

 

detalj

Skulptur och rörelse 

med Helene Aurell 24-27/7 (från lunch till lunch)

Vill du få inblick i den skulpturala processen, från skiss till färdig form i tre dimensioner?

Vill du studera rörelse, riktning och volym och arbeta med fri, abstrakt form?

Vill du få med dig hem en skulptur som säger något om dig själv?

Vi arbetar med gips, armeringsnät, kniv, rasp och slippapper. Vi tar bort och lägger till och låter processen visa vägen till det personliga uttrycket. Material ingår.

Kostnad 3400 sek

Helene Aurell är är utbildad på Emerson College, Forest Row, Sussex. Driver Ateljé Fri form sedan många år. Verksamheten innefattar skulptur och formgivning med inriktning på betong för offentliga uppdrag och utställningar. www.friform.nu

 

SONY DSC

Från papper till pop-upp bok

med Andreas Johansson 31/7-3/8 (hela dagar)

I den här kursen kommer vi gå igenom grunderna i pop-uppboksteknik, för att sedan använda det på kreativa och roliga vis. Detta kommer ge oss en uppsjö av möjligheter att designa, både simpla och komplexa kompositioner. Vi kommer att prata om pappret som material och verkligen testa dess gräns genom att klippa isär och foga ihop det. Kursen kommer att bestå av konkreta lektioner i komposition och pop-uppboksteknik, för att successivt övergå till mer eget arbete med personlig handledning. Material ingår.

Kostnad 3800 sek

Andreas Johansson är utbildad på Malmö Konsthögskola och konstskolan Idun Lovén. Han arbetar med pappret och fotografiet som utgångspunkt. Han är för tillfället bosatt i London. www.andreasjohansson.net

 

lisa

Den skärpta blicken – digitalt fotografi

med Lisa Strömbeck 31/7-3/8(hela dagar)

Det som krävs för denna workshop, är ett intresse för att skärpa blicken, fotografera och att diskutera bilder. Ta med den bästa kamera du har, du ska helst kunna ställa den till M (Manuellt istället för Auto) och kunna ta bilder i RAW format istället för JPEG. Det är bra om du vet hur din kamera fungerar manuellt; vad bländare och slutare är osv, annars ger jag en snabb introduktion. Varje dag startar med en timmes presentation av samtidskonstnärer som främst arbetar med fotografi. Därefter arbetar alla individuellt eller i grupp. Du får olika uppgifter/teman som du kan arbeta efter om du inte själv har en stark idé du vill förverkliga, eller så vill du gå ut och fotografera det som kommer i din väg. Hela tiden får du hjälp – kring tekniska frågor, idéer, urval av bilder, komposition etc. Sista dagen ska alla ha gjort en serie på tre utvalda fotografier som vi sätter upp och analyserar. Material ingår.

Kostnad 3800 sek

Lisa Strömbeck är utbildad på det Kongelige Danske Kunstakademi. Kameran skärper blicken och med den som verktyg ser hon företeelser och ting, från olika vinklar, både fysiskt och mentalt. Hennes arbete har främst varit digitalt, men det senaste arbetet med träd tog henne tillbaka till mörkrummet och en gammal teknik med flytande fotografisk emulsion som hon penslar ut på papper eller träplattor och därefter belyser med negativet. www.lisastrombeck.com